dijous, 1 de novembre del 2012

Nova congelació salarial per al 2013


Els funcionaris i empleats públics sofrirem una nova congelació salarial en 2013, encara que recuperaran la paga extra retreta el passat mes de desembre, la qual encara no se sap quan es compensarà.



L'Executiu Estatal ha confirmat als representants de Funció Pública dels sindicats que les plantilles de les administracions i empreses públiques tindran el sou congelat per tercer any consecutiu, mesura que va adoptar l'expresident José Luis Zapatero després de la reducció del 5% dels salaris, i que després va ser prorrogada per Mariano Rajoy.

L'Executiu, que es va reunir amb els sindicats en la Taula General de la Negociació en les Administracions Públiques per adonar dels comptes de les mesures contingudes en els PGE de 2013 que afecten a aquest col·lectiu, també ha anunciat que la taxa de reposició -cobertura de les places vacants- es mantindrà en el 0% excepte en alguns serveis públics essencials, com a Educació, Sanitat o Seguretat, així com inspecció del frau fiscal, sectors en els quals l'amortització de llocs públics serà del 10%.

Si per a aquests últims s'havia reduït l'oferta d'ocupació pública a aquest percentatge en 2012, per al proper any aquesta podrà ser fins i tot inferior, segons decideixi cada organisme, passant aquest 10% fins a ser un límit màxim.

A més, el Govern ha decidit no contractar nous empleats públics en les administracions publiques, ja siguin temporals o interins. 

Mesures imposades, sense tarannà negociador

Els sindicat denúncia que els funcionaris i empleats públics acumulen en els últims tres anys una pèrdua de poder adquisitiu del 30%. "Els comptes per al proper any tornen a col·locar als empleats públics en la posició de pagans de la crisi, que ja porten arrossegada una pèrdua del poder adquisitiu de més del 30%, al costat de les retallades en la seva paga extra, la cobertura per incapacitat temporal, els dies de lliure disposició i de manera generalitzada, una deterioració de les seves condicions laborals. A aquesta pèrdua de poder adquisitiu caldrà sumar ara la inflació d'aquest any".

El responsable de la federació de la Funció Pública de CCOO, Enrique Fossoul, ha assenyalat que el Govern ha donat "una altra volta de rosca" amb congelacions salarials i de l'oferta d'ocupació pública per tercer any consecutiu, que, segons va dir, suposarà "més desprofesionalització" i "incertesa". "Hi ha un intent molt clar del Govern de rendir comptes a la patronal, que és qui li dicta la política per privatitzar serveis públics", va afegir, per postil·lar que "és més del mateix".

Per la seva banda, el secretari de Comunicació de CC.OO., Fernando Lezcano, ha mostrat el seu "absolut rebuig" a la decisió del Govern i denuncia que Rajoy disposa d'un recurs "massa fàcil" en els empleats públics "per seguir ajustant les rosques dels salaris" i complir d'aquesta forma els objectius de dèficit. Cap acció o decisió justifica que els empleats de la funció pública siguin "el boc expiatori de la crisi". ha dit.

Segons càlculs dels sindicats, aquestes noves retallades, sumats a la reforma laboral obre als acomiadaments en les administracions, podrien derivar en la pèrdua de fins a mig milió d'ocupacions en el sector públic, que se sumarien als gairebé 200.00 ocupacions que s'han perdut en l'últim any, sense explicar les no contractacions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada